As part of its 2018 Design Awards, AIA San Mateo County announced PacBio a Citation Award winner in the Architecture category and Design Tech High School as a Merit Award winner in the Interior category. The awarded projects were chosen by a distinguished panel of San-Francisco-based Architects. Jurors noted the wide range of style and scope between the projects, but all winners shared a strong concept, excellent sensitivity to their site, and skillful execution.

“We’re proud to have collaborated with these visionary organizations,” asserted Dawn Jedkins, Associate Principal at DES Architects + Engineers. “Both projects enhance their respective communities with thoughtful and sustainable design. Each are a testament to the collective efforts of the entire project team.”

PacBio’s new HQ was adaptively repurposed from decades-old distribution center into a state-of-the-art life science facility. Located in the heart of Menlo Business Park, the renovated building maintains the essence of the original high-bay warehouse structure while select changes make it a modernized workplace for 21st century science and an inspiration to the ongoing modernization of the sixteen building campus. To create a stronger presence on O’Brien Drive, the building’s south elevation and entry experience was reimagined as beacon for the science company. The new entry’s perforated canopy, clear glazing, and expressed structure welcome users with openness and transparency.

After occupying makeshift facilities for years, Design Tech High School now has a specialized building rooted in the school’s experiential learning model and hacker culture. The new school is centered around an expansive, two-level maker space that functions as the heart of the school. Not only central to the plan, the expansive maker space is also boldly emphasized in the building form highlighting the school’s mission. With a long sinuous site carved by the Bay’s tidal waters, the building footprint was constrained to an extremely narrow space, averaging less than 80 feet in width. Taking a ribbon-like form, the building embraces the site’s natural contours and makes the shoreline part of the interior experience.

Jadene, a d.tech student, expressed: “We’ve been traveling to different campuses for the past four years and now we finally have a home. We have something that is so unique and so cool”

Thank you to our clients, partners, and all the team members for the exemplary efforts.

Read more or download information about Design Tech High School and PacBio.